Japan kent het begrip ‘Ma’.

Ma staat voor datgene wat er tussen de hoogtepunten gebeurt. Het is de stilte tussen de muzieknoten, die ervoor zorgen dat je de klank kunt waarnemen.

Ma is het wit om een pentekening van een lentebloesemtakje op een schilderij heen.
Ma is de stilte in een gesprek tussen geliefden.
Ma is datgene wat er niet is, zodat datgene wat er wél is, wint aan kracht en schoonheid.

Het karakter Ma (間) bestaat uit twee delen. 門 betekent deur of opening en 月 kan vertaald worden als zon of maan.
De twee karakters samen beschrijven het moment dat zonlicht door een gat of deuropening schijnt. In deze beschrijving wordt de suggestie gewekt dat de opening, oftewel de leegte, de grootste invloed heeft op wat er gebeurd; het licht schijnt er namelijk doorheen. De aanwezigheid van de opening is namelijk essentieel voor het ontstaan van het moment. De leegte van de opening versterkt het moment waardoor zonlicht op de grond geprojecteerd wordt. Ma beschrijft op deze manier een moment van overgang.

Wanneer je een team begeleidt, zit er vaak in het niets veel waarde. In de tussentijd waarin het team wel weet wat was maar nog niet weet wat zal zijn. Er is zoveel in het niets dat we de waarde ervan soms te weinig zien. Dat we te weinig tijd nemen om daar naar te kijken en er bewust van te zijn. Teams en organisaties willen vaak door. Naar het volgende. De bovenstroom duidelijk maken zodat ze door kunnen. Als teamcoach de waarde laten zien van ‘het zonlicht door de deuropening’ is helpend. Kan zelfs helend zijn.

Voeg jij een scheutje ‘Ma’ toe in jouw sessies?

 

 

Maaike Hoogenboom-Westerbeek

De leergang 'Ik als teamcoach'

Voor ambitieuze en moedige teamcoaches die zichzelf effectief en daadkrachtig willen inzetten als instrument zodat teams en organisaties voorbij kunnen groeien aan belemmerende patronen en dynamieken.

De leergang